Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Hatvan képes leírás - Hatvan.tlap.hu
részletek »

Hatvan - Hatvan.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: hatvan.tlap.hu » Hatvan
Keresés
Találatok száma - 9 db
Blog Hatvan történetéről

Blog Hatvan történetéről

Rövidebb s hosszabb szösszenetek Hatvan város cseppet sem átlagos történetéből. A tartalmak későbbi felhasználása esetén kérném a kapcsolatot személyemmel felvenni. Kellemes időtöltést kíván: Nagy Nándor.

Hatvan - Bemutatás

Hatvan - Bemutatás

Az Alföld és a Mátra hegység 'találkahelyére', a sekély vizű, mégis igen szeszélyes Zagyva folyó két partjára épült Hatvan éppen hatvan kilométerre fekszik Budapesttől, így sokan hiszik, hogy neve földrajzi fekvésére utal. A fontos útkereszteződésre települt város azonban egyes feltételezések szerint Árpád-házi Szent László király korában (1077-1095) kapta a nevét, amikor is 60 besenyőt telepítettek ide. Mások szerint viszont elnevezése, amellyel 1235-ben találkozunk először 'Hotvin' alakban, egy előkelő személy emlékét őrzi még a honfoglalás idejéből. A város területén már az újkőkorszakban is élt ember. Hosszú történetének kimagasló értékű emlékei a Strázsa-hegyi bronzkori településleletek, amelyek alapján világszerte 'hatvani kultúra' néven tartják számon ezt az időszakot. A középkori Hatvan háromszor is helyet adott országgyűlésnek illetve részleges gyűlésnek. 1525-ben itt tartották az ún. 'lármás' országgyűlést, amelyen a köznemesek a török fenyegetés árnyékában leváltották a nádort, s Werbőczy Istvánt választották meg helyette. Hatvan földsáncokkal, palánkokkal gyengén védett vára nem tudta megakadályozni, hogy a terjeszkedő török birodalom fennhatósága alá kerüljön, amelytől csak 1686-ban szabadult meg, de 1715-ben egy összeírás már a megye hat városa között említi...

Hatvan a Wikipédiában

Hatvan a Wikipédiában

Hatvan a Zagyva partján fekszik. Átlagos tengerszint feletti magassága 105 m. A folyó már vízvédelmi létesítmények között folyik, így a környék elláposodása már nem jellemző. Éghajlatát tekintve nagy hatással van a Mátra, ahonnan enyhe levegő érkezik, illetve a település völgybeni fekvése, amely csökkenti a szél erejét. Az évi csapadékmennyisége alacsonyabb az országos átlagnál. Hatvan több, jól elkülöníthető településrészből áll. A Zagyva keleti partján terül el Óhatvan, a város tulajdonképpeni központja. Ehhez nyugatról csatlakozik, kisebb ipari terület beiktatásával Újhatvan, ahol a vasútállomás is található. Nagygombos Óhatvantól északra található. Hatvan területéről a legkorábbi leletek az újkőkorból valók. Ekkor is megfigyelhető, hogy a Zagyva mindkét oldala lakott hely volt. Igazán fontos település azonban csak a rézkorban alakult ki, virágzása a korai bronzkorig tartott. Hatvan egyike a legjelentősebb ilyen korú leletek lelőhelyeinek: egy itt talált díszes réztál és egy aranytárgy országos hírnévnek örvend. 1934-35-ben egy jelentős telep került feltárásra a Strázsahegy alatt, ám az emberi élet nyomai a mai Hatvan többi részén is fellelhetőek. A bronzkort követően Hatvan területén nem alakult ki újra jelentősebb állandó település, de a szkíták, a kelták, a roxolánok, a szarmaták és az avarok, majd a honfoglaló magyarok hagytak itt nyomokat...

Hatvan Online

Hatvan Online

Hírek hatvan városából és térségéről. A portál főbb témakörei: hírek, kultúra, egyház, sport, életmód, baba-mama, közösség és apró. A honlap napi rendszerességgel frissül, mindig aktuális információkat olvashatunk rajta.

Hatvan Vendégváró

Hatvan Vendégváró

A település jelentős építészeti emlékeket őriz a XVIII-XIX. századból, köztük néhány technikatörténeti látványosságot. A város ma látható építészeti emlékei jó néhány a környék egykor leggazdagabb birtokosaihoz, a Grassalkovich családhoz kötődnek. Az 1762 táján épített barokk major épületei, valamint az 1754 és 1763 között épült Grassalkovich-kastély, amelynek építésekor a hatvani vár romjait is felhasználták. A kastélypark természeti érték. A város legrégebbi házában, az egykori sörházban működő Hatvany Lajos Múzeum Hatvan és környéke helytörténeti, régészeti, néprajzi dokumentumait gyűjti, de jelentős a képzőművészeti kollekció is.

Irány Magyarország

Irány Magyarország

Közel 24 000 lakosú város az M3-as autópálya mentén, a Zagyva partján. Fontos közlekedési csomópont, gazdasági központ. 1406-ban mezővárosi rangot kapott. 1525-ben országgyűlés színhelye is volt. A Grassalkovich-kastély 1754 és 1763 között épült, barokk stílusú. A Szent Adalbert-templomot Grassalkovich Antal építtette (1751-1757). A Hatvany Lajos Múzeumban helytörténeti, régészeti és néprajzi gyűjtemény látható. A város strandja a nyári szezonban termálvízzel és feszített víztükrű úszómedencével várja a vendégeket. Minden évben június végén rendezik a Hatvani Nyári Összművészeti Fesztivált, Hatvan Város Napját és az Országos Triatlon Ranglista Versenyt, szeptember végén tartják a Kastély-napokat és a Duatlon Fesztivált. Ezen túl országos hírű képzőművészeti kiállításoknak, kamarazenekari hangversenyeknek ad helyet a város.

Kislexikon

Kislexikon

1. nagyközség Heves megye H.-i j.-ban, (1891) 861 házzal és 6979 magyar lak., kik földmivelést, lótenyésztést és dinnyetermelést űznek. Van szolgabírói hivatala, járásbírósága, közjegyzője és adóhivatala, takarékpénztára és népbankja. Jelentékeny vasuti csomópont, ahol a m. kir. államvasutak budapest-ruttkai vonalából a kassai és a szolnoki vonal kiágazik; van posta- és táviró-állomása, postatakarékpénzfára. Jelentékeny az 1889. alapított cukorgyára, mely 500 munkást foglalkoztat és évenként (1891) 630000 q. répát dolgoz fel s 60000 q cukrot termel. A hg. Grassalkovich által épített kastély ma is fennáll. H. hajdan jelentékeny vár volt, sáncokkal körülvéve; híres prémontrei prépostsága is volt, melyet állítólag Vancsa esztergomi érsek 1242. alapított. Idáig nyomult 1471. Kázmér lengyel király seregével, de Mátyás közeledtével Nyitra felé vette útját...

Légifotók

Légifotók

Cégünk közel 10 éves életútján számtalan grafikai tervet készített a megrendelők számára, melynek túlnyomó részét a nyomdai kivitelezésig felügyeltük. Két, ötletekkel teli tervezőkollégánk készíti a vázlatainkat, amelyekből a feladatra leginkább alkalmas nyomdai partnereinkkel valósítjuk meg munkáinkat. Minden megbízásunk egyformán fontos számunkra, ezeket mind a mai napig nagy lelkesedéssel végezzük - akár egy darab névjegyről, vagy egy komplett könyvről van szó. Fő tevékenységünket jól kiegészíti a fotográfusi munkánk, melyet sokéves tapasztalattal végzünk, e művészeti ág szinte minden válfajában. Legújabb, egyben legkedvesebb munkánk a Légifotók készítése, amit legutóbb nagy szerelmünkkel, a légirégészettel egészítettünk ki. Visszatérő, elégedett partnerekkel dolgozunk, és reméljük, hogy ez továbbra is így folytatódik.Kedvenc elfoglaltságom a [startlapok] készítése, linkgyűjtemények létrehozása.

SG Fórum - Hatvan fórum

SG Fórum - Hatvan fórum

A fórumban portálunk látogatói kapnak lehetőséget véleményük kifejezésére. Az itt megjelenő vélemények regisztrált látogatóink magánvéleménye, és nem tükrözik az Sg Hírmagazin szerkesztőségének álláspontját.

Tuti menü